Indie, Srí Lanka, Nepál a Bangladéš

Annapurna Circuit Trek 10-11/2020

Petra

Ahoj všem! Prosím Vás chtěla bych se vydat na přelomu říjen-listopad na Annapurna Circuit Trek. Zajimalo by mě, zda-li lze zvládnout dat trek bez nosiče a průvodce? A ještě by mě zajimalo jestli mam volit opravdu těžkou pevnou turistickou obuv, celokozenou, a nebo stačí nějaká pevná ale lehčí třeba jen goretexova? Jelikož jsem se docetla, ze jsem tam jse většinou po zpevněných cestách a těžká turistická obuv není úplně nutná. Docela mam v tomhle dilema, jakou správnou obuv zvolit. Budu moc rada za info! Moc díky!

Zkušenosti čtenářů

Libor

To je nejvyšší sezóna, takže stačí jít s davem asi jako v létě na Sněžku. Nevím, jestli bude vždy volný pokoj (na Everest BC v tu dobu nejsou), takže průvodce by pomohl s rezervací (možná pomůže i předchozí ubytko, ale já tam v nejvyšší sezónu nešel, tak jsem rezervace neřešil). Stačí nést lehký spacák (nějaké deky tam jsou), náhradní oblečení a trochu jídla na oběd na přechod sedla a den před ním (lze koupit až v Manangu), takže není důvod pro nosiče. Jinak se dá jíst teplé jídlo za celkem nízké ceny 3x denně. Více info tady:
https://www.hedvabnastezka.cz/diskuse/indie-sri-lanka-nepal-banglades/annapurna-circuit-trek-prakticke-tipy/?page=1#post-354059
Zpevněné cesty (jako betonové nebo asfaltové) tam určitě nejsou, kamenité někdy bývají, ale spíše snadnější. Tvrdší celokožené boty nejsou třeba, ale měkčí celokožené klidně. Už nevím, jaké jsem měl tam, ale na jiných i těžších trekách v Nepálu jsem měl kvalitnější lehké goretexové boty.

Petra
Libor:

Strašně moc moc děkuji! Vím, že je to hlavní sezóna, což mě trochu děsî! Myslíš, že když bych to posunula na přelom listopad-prosinec, že by to bylo lepší? Nebo v jakým období si tam byl? Já to teď na jaře asi nezvládnu casove a pracovně:) děkuju opravdu moc!

Libor

Já šel kolem Annapuren v dubnu a kamarádka ten rok v květnu. I ona měla hezky. Bývá jen trochu kouřmo a tím horší viditelnost hor z nižších poloh pod 3000 m. V první zelenější části jižně od hlavního hřebene může pršet kdykoliv od dubna do října, ale občas i jindy. Tam ale stejně nejsou výhledy (na rozdíl od jiných treků jižně od Annapuren).
https://en.wikipedia.org/wiki/Pokhara#Climate
Od Manangu dál je srážek výrazně méně:
https://en.climate-data.org/asia/nepal/western-development-region/manang-29808/
Pokud tedy nepřijde mimořádná událost jako v půlce října 2014:
https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Nepal_snowstorm_disaster
https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Hudhud
Před odchodem z Manangu je třeba zjistit předpověď počasí (internet, ubytovatel, průvodce jiných trekařů – mnozí jsou přátelští a popovídají si i s jinými trekaři, můžou nabídnout i přidání se zdarma k jejich klientům, pokud se s nimi potkáváš a bavíš, což se může hodit hlavně na sedlo, pokud by se výrazněji projevila nadmořská výška).
Stejná situace nastala přesně o rok dříve o něco východněji, když jsem se vracel od Everest BC. Měl jsem od 26.9. do 12.10. krásné počasí a pak asi 24 h. silně pršelo v Namche Bazaar, výše napadlo přes metr sněhu a další den stále trochu pršelo. Tajfuny se dají celkem spolehlivě předpovědět asi týden dopředu (třeba to pak nebude tak špatné, nicméně překvapit by neměly).
Koncem listopadu už je méně lidí, ale taky větší zima. Dobrá může být druhá půlka září a začátek října (nejvyšší sezóna je asi od 10. října). V září bývá jasno dopoledne a během dne se pak zatahuje, někdy s deštěm. Je ale tepleji a více denního světla. Od 4000 m n.m. ale v noci mrzne a v pokoji bývá zima. Fotky mám tady (šel jsem téměř celý trek včetně jihu, ale v opačném směru, což pro mě mělo význam, ale nedoporučuju kvůli aklimatizaci a cestě proti ostatním s potkáváním více lidí):
https://www.zonerama.com/liborstein/Album/5654657
https://www.zonerama.com/liborstein/Album/5670027
https://www.zonerama.com/liborstein/Album/5066706

Petra
Libor:

Wow! Nadherne fotky! Opravdu Ti moc moc děkuji za informace! Musím vážně promyslet termín kdy, to bude oříšek 🙂 a hlavně ještě najit správnou osobu co to se mnou podnikne 🙂
Tak trochu ten jedinej strach mam z nadmořských výšky, aby to bylo v cajku. Aby to člověk dokončil když už tam jde:) a myslíš, ze se v hlavní sezóně muže i stát, ze nebude místo v žádný chatě na spaní? Popřípadě to dam koncem září – začátkem října. Opravdu Ti děkuji z celého srdce, jsou to velmi cenné informace 🙂 dekuju!!!!!

Libor

Podle zkušenosti Honzy z loňského listopadu (nevím, v jaké části) viz odkaz výše to vypadá, že nedostatek pokojů nebyl. Na EBC treku (nad Namche Bazaar) spí turisti v nejvyšší sezóně i v jídelnách, kde normálně spí jen průvodci.
Na výškovou nemoc je třeba dávat pozor, ale zrovna u Annapuren je stoupání pozvolné kromě posledního úseku do sedla. Na aklimatizaci dost pomůže přespat 2 noci v Manangu, pokud se z něj nejde na odbočku k jezeru Tilicho (i před ní by to bylo vhodné). Pokud budeš mít potíže už před Manangem, raději 3 noci. Obecně se doporučuje spát každou noc jen asi o 300 výškových metrů výše a pokud se 1 den přidá 600 m, zůstat tam 2 noci. Nevadí jít během dne výrazně výš a naopak aklimatizaci urychlí, pokud se po ubytování vyjde někam výš a vrátí zpět (to ale na tomto treku moc nejde). Poslední 2 ubytování před sedlem jsou blízko sebe (ale s větším výškovým rozdílem) a tuším, že asi půlka lidí si vybere spodnější a horní přeskočí a druhá půlka přeskočí spodní (oboje má své výhody a nevýhody).
Pokud se dodrží pomalé přidávání metrů, téměř nikdo nemá problémy. V praxi v jiných horách to ale obvykle takto nejde a spíš se chodí nejdřív na menší kopec.

Petrs

Moc Ti za vše děkuji! Opravdu dost si mi pomohl! Pokusím se na to připravit a i si to
soravne rozvrhnout abych to měla všechno v cajku na pohodu. Ještě popremyslim, a když mě něco napadne, s dovolením nápisu a poprosím o radu 🙂

moc Ti děkuji a at se daří!

Kamila

Ahoj Petro, nehledáš náhodou parťačku? Taky se chystám do Nepálu, ale zatím nemám s kým:) Pa, Kamča

Petra
Kamila:

Ahoj Kamčo, to je sranda, napsala si mi v den mých narozenin:) můj švagr je lehce nakloněn, ale spíš asi nepojede. Parťačku bych brala 🙂 teď je spíš otázka kdy, když je taková situace…..
můj mail:

pe************@gm***.com

Petra
Kamila:

Ahoj Kamčo, můj mail:

pe************@gm***.com

Staňa

Ahoj pokud půjdeš na konci Listopadu nebo začátkem Prosince už tolik lidí tam nebude Průvodce na nic nepotřebuješ cesta je dobře značená a není kam odbočit , v Ktm si kup mapu cca 400 Nrp Nosiče taky nepotřebuješ pokud nemáš v plánu brát cejej barák z CZ .Nosič i průvodce tě budou akorát nutit spát a jíst u jeho kámošů , když půjdeš sama vybereš si podle svého gusta ,  já za nocleh nikdy neplatím jen jídllo a pití ale musíš si říct . Obuv radějí těžkou a tvrdou zpevněných cest mnoho nebude ale za to bude dost suťových polí a velkých balvanů a navíc budeš mít batoh na zádech a v měkých botách nic moc. V Nepálu jsem byl již čtyřikrát , jestli chceš nějaké další info napiš mi na  

sp**@em***.cz

sem se mi to nechce psát.  Čus a Nepálu obzvlášť

Libor
Staňa:

V lehkých levných botách možná nic moc, ale v kvalitních kolem 3500-4000 Kč v pohodě. Těžké tvrdé boty jsou na náročný kamenitý terén s těžkým batohem (včetně stanu a zásob jídla), což tam není. Cesta je poměrně snadná. Kde se tam podle tebe chodí po velkých balvanech a suťových polích? Odbočka na Tilicho má cestu místy zařízlou do svahů z jemné suti, ale v těchto místech by se dalo jít v čemkoli. Jde i o zvyk. Místní chodí často v kroksech a jedna Holanďanka šla EBC v prstových botách (jen přes zasněžený ledovec na Cho La jí půjčili rezervní tenisky).
Na co mapa v době smartphonů? Ani se tam nedá moc kam odbočit a pokud ano, je to značené. Nebo stačí počkat a za chvíli někdo půjde. Já mapu nepotřeboval na okruhu u Annapuren a na EBC s odbočkami ani dříve bez smartphonu.
Že za nocleh nikdy neplatíš, se raději nechlub. Jasně že vydělávají na jídle, ale za ubytování si řeknou jen 20 či 40 Kč na noc a ty těm chudákům řekneš něco jako: „To vám nedám. Když to nebude zadarmo, jdu jinam.“ A byl jsi v hlavní sezóně v nejvýše položených ubytkách před EBC? Nebo někde, kde byly téměř plné i okolní lodge? I tam to šlo zadarmo ve vlastním pokoji? Neřekli ti pak, že OK, ale budeš spát v jídelně?

Kateřina

Osobně jsem byla na Annapurnách dokonce v lednu a bylo to skvělé. Minimum lidí a počasí vyšlo:)

Libor
Kateřina:

Počasí v zimě většinou vyjde, akorát je třeba počítat s tím, že je asi o 8-10°C nižší teplota než v sezóně. Tj. vzít si patřičné oblečení a teplý spacák, protože pokoje nejsou vytápěné a dobře izolované.
https://www.meteoblue.com/cs/po%C4%8Das%C3%AD/historyclimate/climatemodelled/manang_nep%C3%A1l_1283076

Tadeáš

Zdravím, příspěvky jsou tady již hodně dávno přidávané, ale příští rok bych se chtěl vypravit taky na ACT, bez průvodce, nejlépe s parťákem/parťačkou pokud má někdo podobné plány a nechce jít sám můžeme se klidně domluvit.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: