Spolucestování Afrika

afrika na podzim 2008 – namibie,botswana, viktoriiny vodopady

patrik

caute cestovatele, s pritelkyni planujeme asi mesicni vylet na jih Afriky, konkretne do Namibie, Botswany a k viktoriinym vodopadum. Letenky zatim nemame, takze neni ani stanovenej presnej termin,ale orientacne tak zari-rijen plusminus. Mam v planu to cele odjet ve 4×4 jeepu, predpokladany rozpocet cca 60k na osobu se vsim vsudy. Uvitame idealne podobny par, ktery by se k nam chtel pridat, ve 4 je prece jen vetsi sranda.kontakt na nas je jihoafricka(@)gmail(.)com.

Zkušenosti čtenářů

Mira

Ahojte,
hele tak tuhle destinaci jsme jeli presne pred rokem a nechci vas strasit, ale 60k vam nebude rozhodne stacit. Na podzim je tam sezona a je tam vsechno 2x tak drahy, nez obvykle. Nehlede na pujceni auta, to pocitejte tak 45 000… (coz ve vic jak 2 klesne :-).
Fakt bych to byt vama preci jen prepocitala, nemluve o zaloze na auto, ktera byva okolo 60 000, kterou vam pujcovna blokuje na ucte dokud auto nevratite! Pozor na to.

Jinak dobra volba, budete nadseni, je to parada! Zadni lidi, priroda, proste super!
M

Aja
Mira:

Ahojky,
já bych řekla, že ten rozpočet sedí přesně. Já už mám letenky, rezervované auto a veškeré informace a teď zařizuju víza.Rozpočet mám taky 60 na měsíc a myslím, že to bez problémů zvládnem. Ale bohužel už jsme 4 do auta. Jedem na měsíc v září. Půjčení auta stojí u Namibijských cestovek cca 1500 Kč/den což znamená, že když pojedete v jeepu 4, tak se hravě podělíte. Další velká darda jsou víza Namibie + botswana + poplatky za vyřízení 6500 a pak ještě Zimbabwe. No a letenka cca 24.000,- a zbytek padne na kempy, jídlo a parky. Jo a co se týká zálohy na auto, tak místní cestovky žádnou nechtějí. Stačí jim, když si okopírují tvou kreditku pro případě, že by tě chtěli skásnout za nějakou škodu.
Hele Miro na kolik vás to teda vyšlo? Jestli máš nějaké doporučení tak sem s ním :-)))))))

Aja

patrik
Mira:

ahoj Miro,

take by me zajimalo na kolik to vyslo vas. Ja jsem teda zkousel pocitat letenky, viza, ockovani, pujceni auta a benzin na trasu cca 5000km a vyslo mi to na necelych 100k pro dva lidi – pravda ze auto jsem nepocital 4×4 kdybychom byli jen dva. ve 4 by se ale uz 4×4 vyplatila i co se tyce nakladu na pohone hmoty. a spat v hotelech taky neminime, nejake kempy uz jsem si nasel, takze to vypada ze nejvetsi palku bocnich vydaju budou tvorit vstupy do parku a akcni vylety.
Samozrejme ze nejakou rezervu jeste chceme mit, ale myslim ze bychom se mohli vlezt do tech 60-65k.

mas nekde na webu stranky o te ceste z lonska? rad bych mrknul 🙂
dik za odpoved,
Patrik

Mira
patrik:

Ahoj,
pocitejte se mnou:
24 letenka
12 viza do Namibie, Botswany a Zimbabwe
5 000 vstupy do národních parků (počítejte cca 500 na den a člověka + auto!) to se ale dá stáhnout
5 000 kempy (většinou vyjdou levně ale pak najednou do toho přijde darda – kupříkladu Namib, Naukluft a Sesriem)
25 auto (půlka) a bez 4×4 budete plakat, protoze nebudete moci jet do hodne míst
7 benzín /nafta – v terénu to auto dost žere
7 jídlo (tady se dá ten náklad ale dost stáhnout)

Kazdopadne, jak rikam, je to dobra volba, fotky Ti poslu rada (dej mailik) – vrele doporucuju zaridit "multiple" viza do Botswany, stoji stejne jako single a pokud pojedete na Viktorky, tak se budou hodit tuplem.
Je tam hodne levny jidlo, pokud nebudete jist po hospodach, tak urcite usetrite a taky nemusite jezdit takovej teren v pisku, jako my, takze usetrite hodne na benzinu /nafte.
Jo a jeste jedna vec: mejte v parchich v Botswane hotovost, protoze se tam nikde neda vybrat, neda se platit kartou ani dolary…a pozor: vzajemne si neberou menu – puly vs Nady.

Tak si to uzijte, budete nadseni!
Mira

aja
Mira:

Ahoj Miro,
ráda bych se taky mrkla na fotky případně info z tvojí cesty. Já odjížďím koncem prázdnin.
co se týká rozpočtu, myslím, že celkem sedí, až na víza, která jsem právě platila a 2 vstupy do Namibie a multipl do Botswany seženeš za 6500 ,vstupy + kempy ti sedí – na měsíc cca 10000
a auto mám rezervované 4×4 na měsíc za 35000 – což je cca 9000 na osobu. Samozřejmě pokud Patrik jedou ve 2, tak se jim to navýší 🙁
prosím napiš mi odkaz na tvé stránky na no********@ya***.com

Patrik
Mira:

ahoj Miro a Ajo,

zatim mame sehnane letenky(Pra-LON-WNDH-LON-Pra za 41000 oba se vsim vsudy) a jsme v kontaktu s mistni pujcovnou ohledne 4×4, pokud bychom jeli jen 2 tak bychom ale vzali jen Toyotku Carollu. Pevne ale doufam, ze se jakztakz do rozpoctu vlezem, nejake rezervy urco budou, no uvidime. Ocenil bych adresu na ty fotky, muzes mi prosim taky poslat odkaz na jihoafricka(AT)gmail.com? A Ajo, co ta viza do Botswany, ono se to ted prej prestehovalo do Londyna…no tebuh.

diky
P.

Aja
Patrik:

Víza do Botswany vyřizuje Brusel nebo Londýn. Na Britské ambasádě v Praze bych to nevyřizovala, protože jsou hrozně drazí. Nejlevněji je schopná to vyřídit paní Papežová z CK Marko Polo. Vyřídí ti Namibii 2 vstupy + Botswanu multipl za 6500 (v ceně je poplatek cestovce, ambasádě, ceny víz a poštovné DHL)- vyřízení by mělo trvat tak 6 týdnů.

Kuba

Ahoj, zdravim cestovatele!
(Ahoj Ajo – držím pěsti na cestu!!!)

Já jsem projel stejnou trasu loni – rozpočet může být těch 60, zapomněli jste napočítat očkování.

Kdybyste chtěli, mám kontakt na hodně levnou a solidní půjčovnu 4×4 ve Windhoeku.

Odkaz na fotky: http://picasaweb.google.com/kuba.jilemicky/Afrika0702

Případný dotazy JAR – Namibia – Botswana – Zambia – Zimbabwe rád zodpovím…

Kuba

aja
Kuba:

díky díky už se nemůžu dočkat až vyrazíme 🙂

MartinPluhar.cz

Ahoj lidi, před dvěma lety jsem tam byl taky, měli jsme Hyundai Getz a bylo to v pohodě dostačující, kam jsme chtěli tam jsme dojeli. Jen do bažin v Okavangu a písku u Sossusvlei jsme se neodvážili :), ale tam zapadli i borci se 4×4, v tom terénu musíte umět jezdit, jinak je čtyřkolka jen velký těžký auto. Byli jsme dva a osobáček nám stačil, půjčovné bylo cca 21 tis. na 30 dní, takže pohoda. Půjčovali jsme si ho v Cape Town, v JAR to bylo levnější než v Namibii, ale třeba už se to změnilo. Vízum do Zimbabwe jsme platili až na hranicích, 100 USD bylo tehdy ještě dost ;). Celé nás to vyšlo na cca 50 – 60 tis., ale za těch pár peněz to stojí! 🙂 Přeju šťastnou cestu a příjemné zážitky.
Fotky a deník jsou na http://www.martinpluhar.cz

patrik
MartinPluhar.cz:

ahoj Kubo, Martine, Ajo (to je skoro jak z Machova Maje :-D)

dikec za rady, odkazy a zkusenosti. Chlapi, vase fotky jsou super, Martine, na Tve stranky jsem uz narazil drive,ale denik jeste neprocetl, tak se do nej jeste dneska pustim. Kubo, napisu Ti mejl, protoze mam pocit ze mluvis o stejne pujcovne na jakou jsem nahodou taky narazil, ale jsem lehce zaskocen tak super cenou za 4×4 vuz, tak me zajimaji plusy a minusy…Ajo, dik za rady s vizama. Vypada to, ze bychom tech sluzeb asi vyuzili, jen co zabookujeme nejake ubytovani. Navic jsme jeste sehnali tretiho nadsence pro nezavislej vylet. Dneska jsme poridili automapu cele oblasti Jizni Afriky, planovani tedy pujde jeste lepe a fantazie se asi zblazni…uz se nemuzu dockat. od zitrka zaciname ockovani. Ajo, nas termin je od 1.10-23.10, do kdy tam budete vy?

dikec moc za rady vsem
P.

aja
patrik:

Ahoj Patriku,
odjíždíme teď v srpnu 24.8. a vracíme se 22.9.Takže se asi nepotkáme. Budem se snažit hned po příjezdu dát fotky a info na stránky (www.elmundo.cz)
Kde koupils automapu Jižní Afriky?

patrik
aja:

ahoj Ajo, tvuj web checkuju pravidelne, a uz se tesim na zazitky po navratu. Zaciname vyrizovat viza, rijen se blizi…mapu jsme kupovali v Brne u Malinovskeho namesti je spec.prodejna map, vzali jsme Road Atlas Southern Africa meritko 1:1 500 000, obsahuje mapy od Konga a Tanzanie az k JARu, dost podrobna, podle me dostacujici. koukam ze je na zadni strane adresa http://www.mapstudio.co.za, muzes zkusit.jinak jsem jeste drive narazil na tuhle adresu http://www.mapsworldwide.com. nicmene….mapu bych prinejhorsim resil az na miste…jo a jeste jsme k tomu prikoupili pruvodce prirodou 🙂

Knoller

My tam byli měsíc loni v říjnu, měli jsme pujčený miniVan Mercedes, který na cestu kterou jsme jeli vůbec neměl (5x defekt, přední náhon, prorazili jsme chladič),ale zážitky na zbytek života – paráda. Projeli jsme Jižní Afriku(Kruger NP) Botswanu(Okawango, Chobe) Zimbabwe (Victoria falls) a Namibii(Etosha,Sossusvlei) cca 10 000km a nejsem proti prohlídce moc emotivních fotek z NP.Neberte na lehkou váhu očkování a antimalarika!!! Jinak držím všem palce a tiše závidím – stojí to za to. fe*@uj*.cz

květi

ahoj, my se chystáme na přelomu září-říjen do JAR a také se možná podívat na Victoriiny vodopády. (mimochodem ted má British Airways do konce týdne zlevněné letenky za cca 16.500,-se vším všudy). Nebot máme POUZE 17 dní?-((tam, tak musíme hodně plánovat. Chtěla jsem zeptat ohledně Victor.vodopádů-protože bychom asi tam letěli z Johannesburgu(abychom to časově zvládli)kromě BA, SAA nevíte kdo tam ještě létá? pokud bychom sehnali jen letenky do zambie(livingstone) není problém přejít na zimbabwskou stranu??(asi teda po zaplacení víz a vstupu,co?)máte tipy ohledně vodopádů? dále tipy na půjčovnu aut v JAR?? pokud teda máte nějaké odkazy na cestopisy či doporučení, prosím napište: kv******@se****.cz. díky květa

patrik
květi:

ahoj Kveto, je skoda ze kdyz uz se do te afriky rozhodneme, tak je nejvetsim omezenim pocet dni dovolene 🙂 ja byl v JAR pred 3mi lety, meli jsme pujcene auto pres Avis, zarizene primo tady v CR (www.jihoafricka.ic.cz). co se tyce let.spolecnosti, to ti neporadim, ale na netu uz je toho dnes tolik, ze urcite neco najdes, to same k vicfalls….

ahoj Knollere, dik za tip s ockovanim, urcite nepodcenime. auto budeme mit Nissan 4×4, snad bude mene poruchovejsi nez vas van…. muzes mi pls poslat mejl na fotky, rad bych mrknul 🙂

diky vsem za tak rozvinutou diskuzi :-)))

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: