Ahojte,
v júli/červenci 2012 mám v pláne sa pozrieť do Wakchanského koridoru (Afganistan). Keďže môj cestovateľský plán je limitovaný časom a zdrojmi, pôjde len o 2 týždne.
Zameranie cesty: afgánska a tadžická pečiatka do pasu, kultúrne spoznávanie.
Plán cesty:
1./2. deň (sobota/nedeľa) – prílet do Dušanbe, regenerácia,
3./4. deň (pondelok/utorok) – cesta do tadžického Iškašimu,
5. deň (streda) – prechod tadžicko-afgánskej hranice,
6., 7. a 8. deň (štvrtok – sobota) – cesta do vnútra Wakchanského koridoru s kultúrnymi zastávkami (žiadny trekking!),
9., 10., 11. deň (nedeľa – utorok) – cesta nazad na hraničný prechod, do afgánskeho Iškašimu,
12. deň (streda) – prechod hranice,
13., 14., 15. deň (štvrtok – sobota) – cesta do Dušanbe s možnosťou navštíviť nejaké zaujímavé tadžické miesto (ideálne neďaleko Dušanbe, pretože cesta trvá 2 dni),
16. deň (nedeľa) – odlet z Dušanbe a prílet do Viedne v popoludňajších hodinách.
Ideálna zostava: ja + 2 (skúsení) spolucestujúci/e alebo ľudia, ktorí budú ochotní sa na cestu aspoň minimálne pripraviť (napr. naučiť pár slov v paštúnskom jazyku)… Podmienkou spoločnej cesty je predchádzajúce stretnutie (nemám záujem cestovať s nejakými psychopatmi)!
Moje doteraz najnebezpečnejšie navštívené miesta: Juhoafrická republika 2006, Lesotho 2006, Salvádor 2010, Honduras 2010, Guatemala 2010.
nic ve zlým, ale ve váchánu moc paštůnů nepotkáš:-). žijí zde převážně kyrgizští nomádi a jiná etnika, hodí se „fárzí“,“wachí“,“ dárí“, možná ruština.
cesta autem4x4 do nitra váchánu je poměrně ekonomicky náročná:-/, takže hledáš spíš lidí co ti to pomůžou zaplatit:-)…taky by neškodilo si nechat časovou rezervu, v těchto končinách čas běží trošku jinak.
1. Ten jazyk bol len ako príklad…
2. 4 x 4 si dokážem zaplatiť aj sám – ide mi skôr o spolucestujúcich…
3. Časová rezerva je dostatočná vzhľadom na ročné obdobie.
1.Ok, ale stejně si ujasni kam vlastně jedeš:-).
2. Když máš prachy, k čemu potřebuješ lidi z česka, aby tam jeli s tebou ?
3. Na 2 týdny nemá opravdu smysl do váchánu jet, pusť si raději nějaký dokument nebo přečti něco v NG.
Prave vzhledem k rocnimu obdobi si myslim, ze by se casova rezerva hodila. V cervnu pamatuju pred par lety ve vachanu takove deste, ze landslidy zavalily na nekolik tydnu celou cestu a neslo to prejit ani prejet. landslidy jsme zazili v afghanske casti vachanu, ale pres reku to v tajiku nebude o moc jine.
„Zameranie cesty: afgánska a tadžická pečiatka do pasu“
Tomu teda rikam zamereni cesty :-)navic na dva tydny? to se ti toho kulturniho poznani moc nedostane takhle letem svetem… takze to asi bude opravdu jen o tech razitkach!
Ahojte, tak už svoj tím mám. Tento inzerát už nie je aktuálny.
apríííííl:-)
Tip měsíce: Etiopie
Mezi vlky a vrcholy: výprava do jedinečné přírody Bale Mountains
Cesta časem: Kmeny a tradice Údolí řeky Omo
Prořezané rty, skarifikace i deformování lebek. Význam tělesných modifikací u etiopských Mursiů
Knižní tipy
Olinalá: poklad na konci světa
SOUTĚŽ: Co je nového v JOTA, aneb cestování s knihou. UKONČENO
Nové články
Olinalá: poklad na konci světa
Neznámá Mauritánie
Vánoční trhy od Brém až po Berlín.. a mnohem dál
Vybavení na cesty
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru