Články


Africké „dobrodružství“
Nezařazené

Africké „dobrodružství“

Domorodé národy dnes vnímají turismus jako nemoc, která přináší malý či žádný užitek (Abyia Yala, 1999). Výklad ekoturismu by nás měl přesvědčit o opaku.

Co mě čeká v Malajsii
Praktické rady na cesty

Co mě čeká v Malajsii

Země, za jejímž názvem si každý představí tropické pralesy na ostrově Borneo, někdo Petronas Twin Towers v hlavním městě Kuala Lumpur, málokdo ještě čajovníkové plantáže nebo nádherné pláže. To vše je Malajsijská federace.

Istanbul – na hranici dvou světů
Města

Istanbul – na hranici dvou světů

Jenom jedno město světa se může pochlubit tím, že leží na dvou kontinentech zároveň. Bosporský průliv, který půlí tureckou metropoli, také odděluje Evropu od Asie. Možná i díky tomu nabízí Istanbul fascinující směs východní exotiky a pohostinnosti se západní civilizovaností, luxusem a bezpečím.

Ostrovní říše
Ostrovy a pláže

Ostrovní říše

„S lodí jenž přiváží čaj a kávu odjedu jednou na dalekou Jávu,“ snil kdysi Konstantin Biebl. Exotická ostrovní země, která českého básníka tolik uchvátila, splní vaše nejnáročnější cestovatelské sny. Indonésie je totiž nesmírně rozmanitá a má stovky nejrůznějších tváří.

Země, kde zrají leguáni
Národní parky a přírodní skvosty

Země, kde zrají leguáni

Je to malé, má to korálový útes, největší koncentraci jaguárů, zrají tam leguáni a kvůli množství brodivých ptáků se tam špatně plave, co je to? Touto zemí je …

Dřevěný svět 
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Dřevěný svět 

Odlehlý rumunský kraj Maramureš oddělují na jihu od okolního světa horské hřebeny a na severu řeka Tisa, tvořící hranici s Ukrajinou. Obtížná dostupnost maramurešských vesnic je jedním z důvodů, proč se jejich obyvatelé museli naučit spoléhat ve všem sami na sebe. Z bukového dřeva zdejších hlubokých lesů dokážou vykouzlit stavby, nad nimiž se tají dech.

Akrobati ze Smaragdového ostrova
Nezařazené

Akrobati ze Smaragdového ostrova

Nikoho asi nepřekvapí, že se na Cejlonu (dnešní Srí Lance) neprovozují tradiční evropské sporty jako je třeba lední hokej ani lyžování. Tropický ostrov v Indickém oceánu je ale domovem nejrůznějších akrobatů, nad jejichž výkony se tají dech.

Zemí černého velekněze
Cestopisy a reportáže

Zemí černého velekněze

Jeho přísné oči jsem poprvé spatřil na perských hranicích. Doprovázely mě pak v Íránu na každém kroku. Chvílemi jsem měl pocit, že si mě podezřívavě prohlížejí i ve spánku.

Manicheismus
Co je dobré vědět o náboženstvích

Manicheismus

Turecko trochu jinak (reportáž)
Aktuality

Turecko trochu jinak (reportáž)

Často se hovoří o vstupu Turecka do Evropské unie. Je to taková podivná hra. Turecko by chtělo, EU vstupní jednání stále oddaluje. Jednou vadí Kurdové, podruhé islám. Letos v červenci jsme se rozhodli podívat do Turecka sami na vlastní pěst, trochu zjistit jaké Turecko vlastně je. Autobus bulharské společnosti Katev nás hodil za 24 hodin na centrální nádraží do bulharské Sofije. Cesta přes Srbsko utekla rychle, horší byl přejezd srbsko-bulharské hranice.