Články


Nová škola pro himalájskou vesnici
Aktuality

Nová škola pro himalájskou vesnici

Osm desítek dětí z himalájské vesnice Kargyak a okolních osad v severoindickém státě Džammú a Kašmír doufá, že na podzim příštího roku poprvé zasedne do lavic Sluneční školy. Díky českým dobrovolníkům.

Návštěva Tiwanaku
Města

Návštěva Tiwanaku

Tiwanaku je vzdálené od La Pazu jen 72 km, takže je to místo ideální pro nedělní výlet. Autobusy tam vyjíždějí od místního hřbitova. I když je to zóna poměrná nebezpečná, vyplatí se riskovat, protože významné ušetříte na jízdném. Pokud byste se rozhodli jet z terminálu nebo případně s některou z cestovek, zaplatíte až pětkrát více.

Yusman – přítel turistův
Cestopisy a reportáže

Yusman – přítel turistův

Nahlédněte do úryvku knihy „Indonésie, batoh a já“ od cestovatelky a spisovatelky Saši Ryvolové, která společně s Vaškem Lomičem vyrazila na vlastní pěst do divočiny Západní Papuy (dříve Irian Jaya).

Voda se skrývá v poušti
Pouště

Voda se skrývá v poušti

V íránských pouštích je možné spatřit pravidelně rozmístěné hromady země, a to i daleko od jakéhokoli osídlení. Kdo a proč je vytvořil v bohapusté krajině, kde nic není?

Ztracen v bazaru 
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Ztracen v bazaru 

Bydlim ve ctvrti prodejcu aut. Na nasi ulici prodavaji predevsim pneumatiky, autobaterie, naradi, ale i motorky. Podivne se mezi ne vetrel i obchudek se stanama, ale tak nejak zapadl. Kdyz rano vyjdu na ulici, obcas nekdo pred sebou vali pneumatiku od traktoru, odpoledne zase vozi trakare plne malych pneumatik. A uprostred ulice maly hotylek, zcela se ztracejici v neskutecnem hluku z rusne ulice.

Se šnorchlem do australské pouště
Potápění a šnorchlování

Se šnorchlem do australské pouště

Na Zemi neexistuje lepší vodní ráj než skalní bludiště v Karijini na SZ Austrálie, kde v systému barvitých skalních kaňonů pavoučkujete nad proudem vody …

Parque Nacional Torres del Paine
Nezařazené

Parque Nacional Torres del Paine

Jeden ze symbolu jihoamericke prirody – NP Torres del Paine, ktery lezi na jihu kontinentu v chilske casti Patagonie – nezustal stranou ani naseho itinerare. Park nabizi mnoho zajimaveho – nekolik nadhernych jezer, prekrasne horske scenerie, uzasne a do svetle modra zbarvene ledovce, bohatou faunu a floru a predevsim radu nenarocnych a dobre znacenych treku, ktere zvladnou i mene zdatni turiste.

Stopem do Antarktidy – a na rok!
Polárníci

Stopem do Antarktidy – a na rok!

Rozhovor s Martinem Mykiskou o jeho pobytě v Antarktidě, kde strávil rok na české polární stanici na ostrově Nelson v souostroví Jižních Shetland nedaleko Antarktického poloostrova.

Co se jí v Thajsku na ulici
Etnokuchyně a recepty

Co se jí v Thajsku na ulici

Thajci nejedí hmyz úplně běžně. Abyste viděli na tržnici smažené larvy nebo hmyz, musíte mít trošku štěstí.

Snowboarding v tropické Kolumbii
Cestopisy a reportáže

Snowboarding v tropické Kolumbii

Jak bych začal vyprávění o snowboardovém dobrodružství, odehrávajícím se v zemi, která na mnohých ministerstvech zahraničních věcí figuruje z hlediska bezpečnosti cestování jako krajně nedoporučovaná? V Evropě přetrvávají již několik let názory, že každý turista přijíždějící do této země bude okraden, unesen nebo zastřelen. A má-li někdo modré oči, je to samo o sobě dostatečný důvod, aby se o něm uvažovalo jako o člověku vhodném k únosu – je to patrně buď příslušník kolumbijské elity, nebo bohatý cizinec. Zapomeňme ale na poněkud zkreslené mediální perličky kopírované z amerických médii a pojďme se věnovat něčemu pozitivnímu, co v této zemi neodiskutovatelně převažuje.