Články


Počasí
Čeští objevitelé

Počasí

„Povodně náležejí k živelním pohromám, jimiž Čechy bývají velmi zhusta stíhány. Kdyby nebylo jiného zájmu, tedy již škody, jež vznikají vystupováním tekoucí vody z břehů na majetku veřejném a soukromém, nutí nás, abychom k těmto úkazům obrátili větší pozornost…

Balatka Břetislav: současný geomorfolog
Nezařazené

Balatka Břetislav: současný geomorfolog

Geograf a znalec vývoje reliéfu.

Aretin Pavel – kartograf v emigraci
Nezařazené

Aretin Pavel – kartograf v emigraci

„Meze království Českého vůkol drží 123 1/3 mil, země Česká od východu k západu nadýl 40 mil, od půlnoci na poledne širokosti má 35 mil a všechen České země plac má 859 mil kvadrátních…“ Přijmeme-li, že Pavel Aretin používal ve svém komentáři k mapě Čech takzvané české míle (která se rovná asi sedmi a půl kilometrům), vycházejí hodnoty jeho výpočtů celkem přesně.

Slumy – výzva pro 21. století
Nezařazené

Slumy – výzva pro 21. století

Z několika chatrčí se za pár desítek let staly slumy čítající tisíce domácností. Nelegální zábor půdy dříve nikdo „neviděl“, dnes však majitelé chtějí lukrativní pozemky zpět. Ale kam s lidmi, kteří tu mají už po generace svůj domov?

Ekvádor
Města

Ekvádor

Malinkatý Ekvádor je velice rozmanitou zemí. Můžete tu narazit na mystický amazonský prales, legendární pohoří Andy včetně stále aktivní sopky Cotopaxi, a také slavné souostroví Galapágy, kapitola a svět sám pro sebe. No a samozřejmě vše mezi tím – hezké koloniální město Quito, vesničky, srandovní lamy atd.

Galapágy
Ostrovy a pláže

Galapágy

Takže po zážitku z Amazonie jsem si říkal, „no zůstat ještě pár dní tam a stačí mi to, víc vidět nemusím“… , ale čekalo souostroví Galapágy! Takže proti tomu se nedá skoro nic říct.

Týdenní pobyt v nemocnici na Bali
Cestopisy a reportáže

Týdenní pobyt v nemocnici na Bali

Plánovaný výlet změnila neplánovaná hospitalizace Traduje se, že ležet v nemocnici a v cizí zemi navíc, je zlým snem všech cestovatelů. Po zkušenostech, které jsem zažil na vlastní kůži v daleké exotické Indonésii na ostrově Bali, musím upřímně konstatovat, že zřejmě jak kde.Na ostrově jsem nakonec místo původně sedmnácti plánovaných dnů strávil téměř jeden měsíc.

Zvyky a náboženství v Lesothu
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Zvyky a náboženství v Lesothu

Kontakt Klub Hedvábná stezka
Nezařazené

Kontakt Klub Hedvábná stezka

Klub Hedvábná stezka, o.s.IČO 228 91 901Sídlo: Ploskovická 945/4, Praha 8 – Dolní Chabry, 184 00 O.s. Klub Hedvábná stezka má tyto oficiální zástupce: Předseda: Pavel Pichler Členové předsednictva: Daniel Hála, Filip Kerekeš, Petra Greifová, David Švejnoha Zakladatel o.s.: David Gladiš O.s. Klub HEDVÁBNÁ STEZKA eviduje více než tisíc členů (seznam členů aktualizujeme 2x měsíčně – poslední aktualizace 1.2. 2014) Celkový počet členů k 1.2.2014 je 2255 cestovatelů, cestovatelek, sportovců a dobrodruhů Stanovy Klubu Hedvábná stezka jsou ke stažení zde. Kontakty: Akce pořádané nebo spolupořádané Klubem: Pavel Pichler, pavel.pichler(@)hedvabnastezka.czPodpora vědeckých a sportovních expedic: Petra Greifová, petra.greifova(@)hedvabnastezka.czPodpora studentských expedic: Petra Greifová, petra.greifova(@)hedvabnastezka.czHelp-campy: konkrétní kontakt najdete u detailů jednotlivých help-campů20 000 pro každou neziskovku: Petra Greifová, petra.greifova(@)hedvabnastezka.czVše ostatní: Pavel Pichler, pavel.pichler(@)hedvabnastezka.cz

Jízdné
Je článek u země, ale zároveň není cestopis ani zajímavé místo

Jízdné

Cena jízdenky záleží na zvolené cestovní třídě a typu vlaku, rozdíly jsou jsou opravdu zásadní …