Články


<strong>Za tajemstvím Mezopotámie</strong>
Cestopisy a reportáže

Za tajemstvím Mezopotámie

Kolébka civilizace, kde se zrodilo písmo, kalendář, kolo i zákony, místo, kde člověk vytvořil první zavlažovací systémy a města. Území mezi dvěma řekami bylo svědkem domestikace zvířat, vzniku zemědělství a vědních oborů.

Kompletní průvodce Vietnamem: za rýží, kávou a historií
Památky UNESCO

Kompletní průvodce Vietnamem: za rýží, kávou a historií

Po celé délce východního pobřeží poloostrova Východní Indie se táhne neskutečně různorodá a zajímavá krajina Vietnamu, na níž se významně podepsala nejen studená válka, ale i dosavadní komunistická vláda. Dlouhé roky byla země rozdělena na dva státy se zcela odlišným vedením. Více než 40 let je ale Vietnam sjednocen, a i přes jistou trvající rivalitu mezi severní a jižní částí země se stal skvělým místem k objevování. Připravte se na nekonečná rýžová pole, nádherné pláže, vysoké hory i pulzující města plná skútrů.

Severní Maledivy: nečekaná rozmanitost
Pláže a tropické ostrovy

Severní Maledivy: nečekaná rozmanitost

Tisíce ostrůvků se vznáší v teplém korálovém moři a tvoří Maledivy. Jeden je farmářský a rybáři na něm loví z kůlů, jiný lemuje bílá pláž a kokosové palmy, další láká milovníky šnorchlování na útes porostlý korály ve tvaru zlatých růží, ke čtvrtému připlouvají manty, na pátý želvy a kolem všech najdete stovky druhů ryb. A pak tu jsou ještě ostrůvky, na nichž vznikly resorty, kde si připadáte jako v ráji.

Národní park Údolí dolní Odry: divoká příroda v nížině
Příroda

Národní park Údolí dolní Odry: divoká příroda v nížině

Na hranicích Německa a Polska se nachází nádherná krajina, jíž protéká řeka Odra. Část nacházející se v Braniborsku na severovýchodní německé straně je pak národním parkem Údolí dolní Odry a byla oficiálně ustanovena rezervací s nejvyšším stupněm ochrany v roce 1995. Místo díky tomu získalo nový cíl – stát se protikladem kulturní krajiny, tedy ponechat údolí Odry tak, aby se tam kumulovala přírodní kouzla a krásy a aby tam dýchala divočina. V některých oblastech je to sama Odra, která určuje, kolik vody krajinu zaplaví. Člověk se stahuje do ústraní a nechává zemi, aby si sama vymodelovala svůj vzhled.

Největší cestovatelské setkání, tisíce tipů a inspirace na cesty &#8211; FESTIVAL OBZORY 12.-13.11. se blíží!
Aktuality

Největší cestovatelské setkání, tisíce tipů a inspirace na cesty – FESTIVAL OBZORY 12.-13.11. se blíží!

Podrobně více než 40 cestovatelských destinací, setkání se známými osobnostmi, praktické rady. Vše, co miluješ, na jednom místě. Vezmi přátele a přijď!

Méně známá místa ideální pro týdenní lyžování s přáteli
Lyžařské zájezdy

Méně známá místa ideální pro týdenní lyžování s přáteli

Zatímco v létě jsou vyhlášená lyžařská střediska klidná, v zimě jsou skutečně přelidněná. Na vlecích, na sjezdovkách, v obchodech, barech a jídelnách se stojí fronty, všude je chaos.

Reportáž: Výprava za gorilami do Ugandy
Pralesy

Reportáž: Výprava za gorilami do Ugandy

Dokážete si představit vidět gorily ve volné přírodě? Již od malička jsem o tom snil. A letos jsem si tento dětský sen dopřál. Sešlo se nečekaně více věcí dohromady, které mi umožnily navštívit Ugandu a vydat se na dlouhou cestu do divoké přírody – za gorilí rodinou Muyambi v Národním parku Bwindi.

Světoví x Obzory: David Hainall zve na Srí Lanku
Cestovatelé 21. století

Světoví x Obzory: David Hainall zve na Srí Lanku

V podcastu, který jsme natáčeli na cestovatelském festivalu Obzory,
jsme se bavili o Srí Lance s Davidem Hainallem, fotografem a průvodcem.

Kino Brasil oslavuje nezávislost v Biu Oko
Aktuality

Kino Brasil oslavuje nezávislost v Biu Oko

Nezávislost a svoboda. Hodnoty, na které v dnešní společnosti klademe velký důraz i proto, že byly v minulosti často potlačovány a lidem upírány. V letošním roce si Brazílie připomíná 200 let od vyhlášení nezávislosti na Portugalsku. V tento rok, významný i nadcházejícími prezidentskými volbami, se právě tématem svobody a nezávislosti zaobírá i festival Kino Brasil, jehož devátý ročník probíhá v Biu Oko do neděle 6. listopadu.

Petr Horký se ptal &#8222;prince&#8220; z Nepálu i na vábení globalizace
Aktuality

Petr Horký se ptal „prince“ z Nepálu i na vábení globalizace

Petr Horký nenatočil jeden z posledních dílů své talk show Hausbot na lodi, ale ve velmi specifickém místě a s výjimečným hostem. Tsewang Bista patří k rodu tradičních vládců země Mustang. Kdysi nezávislé království je dnes součástí Nepálu a začíná se otevírat okolnímu světu.