Články


Berat – “Město tisíce oken”
Města

Berat – “Město tisíce oken”

Když chcete začít s popisem Beratu, může se snadno stát, že nevíte, kde vlastně začít. Berat se svou více než 2400 let starou historií ukrývá řadu architektonických památek, muzeí a kouzelných dlážděných uliček, které jsou stejné dnes jako před 300 lety.

PODCAST SVĚTOVÍ: Ladislav Zibura – Prázdniny v Česku
Aktuality

PODCAST SVĚTOVÍ: Ladislav Zibura – Prázdniny v Česku

Hostem podcastu SVĚTOVÍ byl Ladislav Zibura, cestovatel a autor několika cestopisů, z nichž poslední nese název Prázdniny v Česku. V něm Ladislav zkoumá naši zemi v období pandemie a nachází řadu méně známých a neobjevených míst, která Česká republika skýtá, a také čtenáře seznamuje se svéráznou povahou Čechů a jejich smyslem pro recesi a humor. Právě tato témata jsme v podcastu rozebrali a přiblížili některé stereotypy, které o Češích panují. Ladislav kromě psaní knih také hojně přednáší napříč celou republikou. Tématem podcastu tak byli i jeho posluchači a zpětná vazba, kterou na svou práci dostává.

Hory, sníh a slunce. Zima v Jižním Tyrolsku je připravena
Města

Hory, sníh a slunce. Zima v Jižním Tyrolsku je připravena

Zima se určitě zeptá, co jste dělali v létě. Pokud odpovíte, že jste se těšili na hory, sníh a slunce, pak jste zároveň zcela jistě vyhlíželi další výlet do Jižního Tyrolska, nejsevernější italské provincie. Vleky se tam rozjely už na přelomu listopadu a prosince.

Německo zve na desítky vánočních trhů
Města

Německo zve na desítky vánočních trhů

Německo je jako turistická destinace mezi Čechy v kurzu. Podle říjnového reprezentativního průzkumu od společnosti Mind Bridge Consulting plánuje cestu do Spolkové republiky v příštím roce nejméně 18 procent české populace. A z hlediska počtu přenocování v německých ubytovacích zařízeních Češi za prvních devět měsíců letošního roku už téměř dosáhli úrovně roku 2019 (před vypuknutím pandemie). Vedle národních parků nebo pravidelných akcí typu Oktoberfest patří mezi tradiční sezónní „taháky“ vánoční trhy v centrech německých historických měst.

PODCAST SVĚTOVÍ: S hokejistou Koblížkem mimo jiné o finském respektu k pravidlům
Cestovatelé 21. století

PODCAST SVĚTOVÍ: S hokejistou Koblížkem mimo jiné o finském respektu k pravidlům

Hostem podcastu SVĚTOVÍ byl hokejista Radek Koblížek, který v patnácti letech odešel za kariérou do Finska. V podcastu jsme rozebrali jeho tehdejší přístup k takovému životnímu kroku a jeho adaptaci na finské prostředí. Finská a česká mentalita a přístup k pravidlům a disciplíně se v mnohém liší, Radek v podcastu proto sdílí, jak se s touto změnou vypořádal. Dále jsme mluvili o finské povaze, životním stylu, saunování a mnoha zkušenostech z hokejového prostředí. Přejeme příjemný poslech!

Petr Slavík: Ležet a čekat nestačí
Cestovatelé 21. století

Petr Slavík: Ležet a čekat nestačí

Petr Slavík je fotografem divoké přírody a držitelem několika mezinárodních ocenění, včetně zlaté medaile z největšího fotografického salonu Trierenberg Super Circuit. Jezdí po celém světě, aby zaznamenal poslední střípky divočiny. Věnuje se hlavně šelmám a ohroženým druhům, je autorem knih Divoká srdce, Blízká setkání a spoluautorem knihy Divoká planeta. V roce 2017 dokončil filmovou sérii Ve stopě predátora, která líčí dobrodružství fotografa divočiny při jeho cestách za největšími šelmami planety.

Tomáš Ouhel:  V jihovýchodní Asii lovíme pašeráky zvířat a z pytláků děláme strážce přírody
Cestovatelé 21. století

Tomáš Ouhel: V jihovýchodní Asii lovíme pašeráky zvířat a z pytláků děláme strážce přírody

Tomáš Ouhel ze ZOO Liberec je nejen koordinátor ekologických projektů, ochránce přírody a dokumentarista, ale také detektiv, který statečně pátrá po pašerácích zvířat. S týmem lidí z neziskovky LESTARI propaguje a podporuje ochranu přírody hlavně v Indonésii – konkrétně chrání loskutáka niaského, mořské želvy a ekosystémy ostrovů Bangkaru a Babi. Poslední dobou se Tomáš zabývá rozkrýváním pašeráckých sítí v Indonésii a aktuálně vyšetřuje případy lovu ryb pomocí výbušnin a organizuje společný výcvik s námořní policií na Filipínách.

Co pod stromeček? Tipy vychytávek od Niceboy
Tipy na vybavení

Co pod stromeček? Tipy vychytávek od Niceboy

Akční kamera, sluchátka, reproduktor nebo chytré hodinky značky Niceboy mohou být dobrou volbou vánočního dárku, kterým potěšíte své blízké. Ježíšek jim nadělí kvalitní technologii, jejíž koupě vás nezruinuje. A protože je hezké dárky dávat i dostávat, připravil si pro vás Niceboy 20% vánoční slevu na vybrané produkty.

Po stezkách do Zermattu s nejhezčími výhledy na ikonický Matterhorn
Příroda

Po stezkách do Zermattu s nejhezčími výhledy na ikonický Matterhorn

Městečko Zermatt je velmi oblíbeným cílem turistů, lyžařů i horolezců. Všichni sem míří hlavně kvůli úžasným horským vrcholkům v okolí údolí, jimž kraluje ikonická hora jedinečného tvaru – Matterhorn. Pokud toužíte po krásných výhledech na Matterhorn a nepříliš náročné pěší túře, vydejte se pěšky dolů z vrcholu Gornergrat. Čekají vás neskutečné výhledy, průzračné alpské jezero i tradiční horské louky. Cestu navíc můžete v několika místech přerušit a dojet zpět do města pohodlnou zubačkou. Pojďme se tedy podívat, jak může takový krásný jednodenní výlet vypadat…

Geopark Granada: Tajemství nejjižnější pouště Evropy
Památky UNESCO

Geopark Granada: Tajemství nejjižnější pouště Evropy

Co se vám vybaví, když se řekne Andalusie? Nejspíš to bude skvělá kuchyně, moře a ikonické památky. Do této oblasti Španělska se však můžete vydat i za přírodou a poznáním. V Geoparku Granada na vás čeká nejen impozantní krajina plná bizarních tvarů, ale také zcela unikátní pohled do pradávné historie. A co takhle vstřebávat zážitky v některém ze skalních hotelů?