Články


Které chrámy v kambodžském Angkoru rozhodně nevynechat?
Památky UNESCO

Které chrámy v kambodžském Angkoru rozhodně nevynechat?

Poblíž jezera Tonlé Sap, plného vody, ryb a úrodné půdy, leželo po pět století hlavní město Khmerské říše, jejíž vládci postupně vybudovali největší chrámový komplex světa s více než 200 stavbami – od malých věží až po majestátní chrámy, jimž vévodí Angkor Wat. Dodnes spoustu z nich stále ještě kryje téměř neprostupná džungle, v níž se budete cítit jako objevitelé.

Jak se „slaví“ MDŽ v Mexico City
Aktuality

Jak se „slaví“ MDŽ v Mexico City

Mezinárodní den žen. V České republice poměrně nezajímavý svátek, na který většina obyvatel buď úplně zapomene, nebo v lepším případě koupí své drahé polovičce čokoládu a květinu. Jak se ale „slaví“ MDŽ v hlavním městě Mexika? Pokojný svátek to rozhodně není.

8 zajímavostí, které jste o Norsku (možná) nevěděli…
Co vás zajímá

8 zajímavostí, které jste o Norsku (možná) nevěděli…

Když se řekne Norsko, každý si jistě představí studenou severskou zemi, fjordy, hory, polární medvědy a neohrožené Vikingy. Ale Norsko toho v sobě ukrývá mnohem víc.

Tanzánie: Na návštěvě ceremoniálu po tradiční masajské obřízce
Domorodá etnika

Tanzánie: Na návštěvě ceremoniálu po tradiční masajské obřízce

Kodrcáme se po prašné cestě a každý menší výmol mě probudí z příjemného klimbání. V terénním autě, které většinou brázdí národní parky, už jsme urazili přes 400 kilometrů ze severu Tanzanie do jejího středu. Teď nás čeká něco výjimečného.

Kantábrie – zelený region mnoha možností
Města

Kantábrie – zelený region mnoha možností

Španělská provincie, nesoucí název Kantábrie, vás při její návštěvě okouzlí rozmanitostí. Na své si zde přijdou milovníci přírody, pláží a surfování, ale také jídla, nebo historie.

<strong>Zelená i voňavá La Palma</strong>
Ostrovy a pláže

Zelená i voňavá La Palma

Návštěvou jediného ostrova si lze splnit celou řadu cestovatelských snů. Na malém území se nachází písečné pláže i strmé útesy, banánové plantáže, palmové háje, kopce porostlé voňavými vavříny či jedlými kaštany, rozsáhlé vinice, hluboké kaňony, vodopády, řada ostrých a majestátných hřebenů hor i aktivní vulkány.

Objevte Omán &#8211; přívětivou Arábii vonící kadidlem
Pouště

Objevte Omán – přívětivou Arábii vonící kadidlem

Malebný sultanát na jihovýchodě Arabského poloostrova je aktuálním hitem českých cestovatelů. Podle dat internetového vyhledávače Seznam.cz směřovalo v lednu nejvíc dotazů na last minute zájezdy právě do Ománu. A není se čemu divit. Arabská monarchie nabízí jako turistická destinace nepřeberné množství lákadel. Krásné hory, kaňony, pouště i pláže, starobylá města, vesnice a pevnosti, skvělé jídlo ovlivněné Indií nebo třeba podívanou v podobě velbloudích dostihů.

<strong>La Gomera – malá perla Kanárských ostrovů</strong>
Národní parky a přírodní skvosty

La Gomera – malá perla Kanárských ostrovů

Milý a malý kanárský ostrůvek připomíná obří horu porostlou bujnou zelení. Od středu ostrova ukrytého v hustém deštném vavřínovém lese se směrem k moři paprskovitě rozbíhají hluboké skalnaté rokle, barrancos. Tam, kde se údolí otevírají nejvíce, vznikly rybářské vesnice a později městečka. Aby mohli místní lidé na prudkých svazích zajišťovat svou obživu, změnili je v terasová políčka se zavlažovacími kanály, z nichž vykukují banánovníky, citrusové plody nebo v plochých údolích palmové a bambusové háje.

Alžírsko – země blízká neznámá
Kulturní památka

Alžírsko – země blízká neznámá

Obrovské množství nádherných antických památek, starých měst a koloniální architektury, zelená a svěží příroda, vodopády a lesy severního Alžírska, nekonečné písečné duny a skalní útvary hluboko na Sahaře, Berbeři i Tuarégové.

Chefchaouen &#8211; modré město Maroka
Kulturní památka

Chefchaouen – modré město Maroka

Městečko Chefchaouen leží v pohoří Ríf na severu Maroka. Místní ho nazývají modré město, či šmoulí město.