Články


ROZHOVOR: Jezdím na kole a vozím si padák, Tadeáš Šíma
Adrenalin

ROZHOVOR: Jezdím na kole a vozím si padák, Tadeáš Šíma

Z Kostariky do Mexika vedla další z Tadeášových cest v sedle bicyklu. Bezmála 3000 km dlouhá výprava skrz Střední Ameriku byla jednou z nejnáročnějších, kterou absolvoval. S sebou si vezl tentokrát i lehký padák, na kterém poletoval na Kostarice, Guatemale i Mexiku. Celá expedice vygradovala slezením nejvyšší sopky Severní Ameriky, „Hvězdné hory“ Pico de Orizaba. Přijďte si poslechnout poutavé vyprávění o cestě skrz Latinskou Ameriku nevšedním způsobem.

Všechny chutě Korsiky
Etnokuchyně a recepty

Všechny chutě Korsiky

O Korsice jste už zajisté slyšeli kvůli nádherné přírodě, nebo kvůli úžasnému kulturnímu dědictví, ale ochutnali jste už někdy její gastronomii? Produkty plné chuti, které probudí vaše chuťové pohárky, místní speciality, které vám pomohou objevit gurmánskou Korsiku.

Dobrovolníkem v Gruzii
Dobrovolnictví

Dobrovolníkem v Gruzii

Rádi byste poznali Gruzii více do hloubky, než obyčejný turista a přitom podali pomocnou ruku a přispěli tak alespoň malým dílem k rekonstrukci zajímavých míst? Vítejte v Thušsku!

Tunisko je po těžkých letech znovu magnetem
Kulturní památka

Tunisko je po těžkých letech znovu magnetem

Tunisku, jehož ekonomika značně spoléhá na turismus, se zase blýská na dobré časy. Po ojedinělém tragickém útoku v roce 2015 a dramatickém propadu návštěvnosti během tří „covidových“ sezón (nejvýrazněji v roce 2021) je dnes tato severoafrická země opět synonymem bezpečné, cenově dostupné a blízké exotiky (pouhé dvě a půl hodiny letu z Prahy) s přívětivými obyvateli, skvělým jídlem a spoustou zajímavých míst.

<strong>Terceira – největší divočina Evropy</strong>
Národní parky a přírodní skvosty

Terceira – největší divočina Evropy

Terceira je jedním ze dvou Azorských ostrovů, kam se lze dostat přímým spojem z pevniny. Na rozdíl od São Miguel se sem ale turisté neženou. I proto byste právě sem měli jet.

Korsika na dvou kolech po GT20
Cyklocestování

Korsika na dvou kolech po GT20

GT20 – velký přejezd z Capi do Bonifacia. V jeho stopách se skrývají jemné půvaby horských vesniček a pohledů na moře. Na své si přijdou milovníci vzrušení i ti, kteří touží po odpočinku a změně prostředí. Ať už jste sportovci nebo prostí požitkáři, výběr je široký.

Nejlepší tipy co vidět a zažít na sopečném ostrově Mauricius
Pláže a tropické ostrovy

Nejlepší tipy co vidět a zažít na sopečném ostrově Mauricius

Mauricius pro nás vykouzlil nádherné scenérie pro odpočinek na bělostných plážích, pozorování podmořského života v korálových lagunách a hýčkání v luxusních rezortech. Oblíbíte si ale také objevování krajiny plné plantáží, koloniálních vil, rumáren, sopečných skalisek, vodopádů a turistických tras tropickou přírodou. A navíc vtipné mixování indické, kreolské a koloniální kultury.

TOP 10 míst, která navštívit v Austrálii
Top tipy

TOP 10 míst, která navštívit v Austrálii

Austrálie nabízí návštěvníkům z celého světa rozmanité, zejména přírodní atrakce: rozlehlé národní parky s jedinečným ekosystémem, přírodní úkazy, tisíce druhů zvířat i rostlin, pohoří či ostrovy. Za návštěvu však stojí i města, kde se prolíná hned několik kultur. Přinášíme vám přehled top 10 míst, která byste při návštěvě Austrálie měli rozhodně zařadit do svého itineráře.

Jak si užít rakouský Saalbach Hinterglemm v létě
Cestování s dětmi

Jak si užít rakouský Saalbach Hinterglemm v létě

Saalbach Hinterglemm je známý především mezi lyžaři, kterým nabízí nespočet sjezdovek. Jak si ale užít tento kout rakouských Alp v létě? Máme pro vás pár tipů na turistické i cyklistické stezky, lanovky nebo aktivity s dětmi.

<strong>Úsvit na Sněžce</strong>
Příroda

Úsvit na Sněžce

Díky vstřícné předpovědi jsem měl v březnu tu možnost zažít svítání na Sněžce. Rád bych vám tento zážitek přiblížil a spolu s tím poskytl drobný vhled z pohledu astronomie.