Ceviche (vyslovujte mezi [seviče] a [sebiče]), též psáno cebiche nebo serviche, je vpravdě jihoamerický předkrm, známý od Chile po Mexiko. My jsme jej poprvé ochutnali v Peru, proto Vám předkládáme peruánský recept.
Co potřebujeme: (pro 6 – 8 osob)
– 0,5 kg čerstvé ryby (treska, platýz, okoun, losos nebo jiná)
– 0,5 kg vařených krevet
– šťáva z 1 citrónu
– šťáva ze 4-5 limetek
– 1-2 šalotky nakrájené na tenké proužky
– 3 polévkové lžíce nadrobno nakrájené zelené cibulky
– 2-3 nadrobno nakrájená rajčata
– čtvrt hrníčku jemně nasekaných čerstvých listů koriandru
– nakrájený celer
– černé olivy
– 1 hrníček rajčatové omáčky (salsy)
– bílý pepř
– sůl
Tipy:
Místo čerstvé ryby můžeme v nouzi, například když jsme líní opracovávat syrovou rybu :), použít i mražené filety. Z takového postupu by se však Peruánci osypali, protože ceviche pak bude méně šťavnaté, pro někoho až gumové.
A dáme se do toho:
1) Čerstvé ryby zbavíme kůže a nakrájíme na 1,5-2centimetrové kostky.
2) Ve velké míse je zalijeme citrónovo-limetkovou šťávou, přidáme krevety, zakryjeme a necháme v lednici marinovat alespoň 12 hodin, dokud se ryba ve šťávě „neuvaří“.
3) Po marinování do mísy zamícháme cibulku, rajčata, listy koriandru, celer, na kolečka nakrájené olivy, salsu a ochutíme pepřem a solí.
4) Před podáváním nezapomeneme vychladit v lednici.
Doba přípravy:
podle Vaší zručnosti půl až 1 hodina opracovávání rybího masa, alespoň 12 hodin marinování a 20 minut příprava a smíchání s ostatními přísadami
Tipy:
1) ceviche nevydrží moc dlouho čerstvé, proto jej připravte vždy jen tolik, kolik najednou sníte.
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi
Nejširší nabídku průvodců a map Peru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz