Čapáty je snad nejznámějším pokrmem celého indického subkontinentu. S touto obilnou plackou, jakýmsi chlebem subkontinentu, se setkáte na každém kroku.
Doprovází spoustu pokrmů (nějaké recepty se tady snad brzy objeví), nebo se jí jen tak samotná. Nejednodušší, a zároveň nejlepší je čerstvá upečená, ještě teplá, potřená máslem.
Co potřebujeme: (asi 10 čapáty)
– 250 g pšeničné celozrnné mouky
– voda
– sůl
– 3 lžíce rozpuštěného másla
A dáme se do toho:
1) V míse smíchejte mouku se solí, pomalu přidávejte vodu a vytvořte měkké těsto.
2) Těsto přeneste na vál a válejte jej 6 až 8 minut, dokud není hladké a tuhé. Kouli těsta přikryjte utěrkou a nechte odpočinout asi 1 hodinu.
3) Když je těsto připravené, nahřejte na plynovém vařiči pánev nebo plotýnku. Těsto navlhčenýma rukama znovu propracujte a rozdělte na 10 stejně velkých bochánků. Na pomoučněném válu je rozválejte na tenké placky.
4) Dejte čapáty na předehřátou plotýnku. Když se na povrchu začnou objevovat malé bubliny a okraje se začnou zvedat, obraťte je a pečte po druhé straně, dokud se nezačnou nafukovat.
5) Potom čapáty zdvihněte a obě strany opékejte několik vteřin na přímém plameni, dokud se nenafoukne. Hotové čapáty by měly být zcela propečené a na obou stranách pokryté hnědými skvrnami. Vzduch vytlačte a jednu stranu potřete rozpuštěným máslem.
Tipy:
1) čapáty je možné připravovat i na elektrickém vařiči: položte je na plotýnku a obracejte tolikrát, kolikrát bude třeba k propečení
2) čapáty podávejte hned po upečení, nebo je zabalte do utěrky, abyste je udrželi teplé a vláčné
Doba přípravy:
20 minut + 60 minut stání těsta
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi
Nejširší nabídku průvodců a map Pákistánu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz
dá se to udělat i na panvičce 🙂 a aby se nemuselo čekat hodinu než těsto ztuhne, stačí ho dát na několik minut do lednice. a osobně jsem radši, když se mi je podaří propéct, aniž by ty „skvrny“ stačili pozměnit barvu víc než jejích okolí…
Články v okolí