Co potřebujeme: (přibližně pro 4-6 osob)
– čtvrt hrníčku mung dál – fazolky mungo (nejlépe půlené)
– čtvrt hrníčku masur dál – červená čočka
– čtvrt hrníčku dlouhozrnné rýže
– 3-4 brambory
– půl hlavy květáku
– kmín
– 1 čaj. lžička sušeného zázvoru
– 1rajče
– 1-2 zelené čili (může být i jiné)
– sůl
– 1 čaj. lžička cukru
A dáme se do toho:
1) Nasucho opražíme mung dál až lehce zhnědne.
2) Přidáme 4 hrníčky vody a asi 10 minut povaříme.
3) Přidáme rýži, osolíme a vaříme dalších 15-20 minut. Krátce před dovařením rýže přidáme masur dál (červenou čočku) a vaříme ještě 5-10 minut, dokud se voda zcela nevypaří. Doba vaření závisí hlavně na druhu rýže, který použijeme – podle toho ji k mungu přidáváme dříve nebo později. Červená čočka by se měla mírně rozvařit, aby celou směs zahustila.
4) Mezitím ve slané vodě krátce povaříme brambory a květák nakrájené na větší kousky – příprava pak bude kratší.
5) Na pánvi zahřejeme olej, osmahneme nadrobno nakrájené čili, přidáme na kostky nakrájenou cibuli, kmín, zázvor a krátce osmažíme. Pak přidáme povařené brambory s květákem, nakrájené rajče, osolíme a dochutíme lžičkou cukru. Smažíme na malém plameni a mícháme opatrně, aby se nám přísady úplně nerozpadly.
6) Nakonec obě směsi – rýžovou i zeleninovou – smícháme dohromady a bhuna khičuri je hotová. Není-li to možné, smícháme směsi až na talíři :). Servírujeme na talíř ozdobený na kroužky nakrájeným rajčetem, příp. ozdobíme větvičkou petrželky.
Doba přípravy:
45-60 minut
Tipy:
Smažíme-li čili papričku samotnou déle a pak teprve přidáme ostatní přísady, bude jídlo pálivější a naopak, pokud ji samotnou neosmažíme, pikantní chuť v jídle téměř neucítíme. Já sama používám sušené čili papričky a stupeň pálivosti dociluji právě tímto způsobem.
Poznámka:
Bhuna khičuri se v Bangladéši připravuje ve vícerých variantách, tohle je jen jedna z nich. V budoucnu pro vás připravíme i další na srovnání :).
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi
Nejširší nabídku průvodců a map Bangladéše (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz