Jan Styblík

Jan Styblík

Je průvodce, překladatel a fotograf. Do jihovýchodní Asie jezdí přes 25 let, ze své základny v Thajsku opakovaně navštěvuje zajímavé oblasti okolních zemí a připravuje zájezdy na zakázku do zemí nejenom tohoto regionu. K oblastem jeho zájmu v jihovýchodní Asii patří kromě historie, starobylé architektury a náboženství hlavně etnické menšiny v horských oblastech zemí regionu, za kterými se vydává na motorce. Mezi jeho velké záliby patří vícedenní výpravy na kajaku.


Články autora

Lolo, Dzao, Nung, Hani: za etnickými menšinami severního Vietnamu
Domorodá etnika

Lolo, Dzao, Nung, Hani: za etnickými menšinami severního Vietnamu

Některá etnika jsou početná, patří k nim milion příslušníků, dalších je pouhých několik set. Žijí v malých osadách nebo ve vsích s ostatními etniky a své zvyky ztrácejí ještě rychleji, než ty početnější skupiny. I do severního Vietnamu dorazila „moderní civilizace“, telefony a technika pomalu, ale jistě vytlačuje staré tradice a kulturu tamních lidí.

Mandalaj
Města

Mandalaj

Mandalaj byla posledním královským městem Myanmy, je to poměrně mladé město založené před 150 lety a dnes je druhým největším městem země, leží na břehu řeky Ayeyarwady 695 km severně od Yangonu.