Tomáš Beránek

Předseda sdružení Namasté Nepál, které se zabývá humanitární, vzdělávací a kulturní podporou lidí v Nepálu a přibližování života lidí v Nepálu Čechům. A nabízí mimo jiné i pravé nepálské výrobky. Výtěžek z prodeje obchůdku je věnován na humanitární činnost hnutí. Tomáš je vzděláním kartograf, živí se jako odborník na geografické názvosloví a cestuje. Na svých cestách fotografuje, publikuje své zážitky a vypráví o nich na přednáškách s diashow. Zajímá ho vysokohorská turistika, příroda, buddhismus, práce s dětmi.


Články autora

Jak se malují thangky
Buddhismus

Jak se malují thangky

Pravidla malby určují posvátné knihy. Podle nich musí postavy jednotlivých božstev na thangkách mít předepsaný počet rukou, dány jsou jejich pózy, gesta i výrazy a symbolické předměty, které drží. Traduje se, že první thangku nakreslil sám Buddha.

Drogy v Indii: Hašišová vesnice v novém století
Drogy v zemích světa

Drogy v Indii: Hašišová vesnice v novém století

Vesnice Malána, známá výrobou velmi kvalitního hašiše v horách indického Himáčalpradéše, je natolik izolovaná, že si její obyvatelstvo zachovalo vlastní způsob samosprávy a velice specifické zvyklosti. Pro cizince je obtížné získat povolení ke vstupu… Alespoň tak zněl popis v průvodci, který mě lákal k návštěvě prapodivné vesničky v nadmořské výšce zhruba 2625 metrů. Skutečnost však byla trochu jiná.

Nepál na cestě od království k republice
Cestopisy a reportáže

Nepál na cestě od království k republice

Má Nepál nejhorší časy za sebou? Maoisté už několik let neděsí ani místní obyvatelstvo ani turisty. Alespoň ne násilně. Otázkou je, kam povede zemi jejich „demokratická“ vláda. Zamysleme se nad vývojem situace v Nepálu společně s Tomášem Beránkem.

Dětské úsměvy z Nepálu
Dobrovolnictví

Dětské úsměvy z Nepálu

Rozjásaní nepálští školáci jdou poprvé do školy. Z políček plných těžké dřiny i z chudých káthmándských ulic. Smějí se a štěbetají, aniž by si zatím uvědomovali důležitost vzdělání. Projekt Úsměv z Nepálu, pořádaný sdružením Namasté Nepál, podpořil Expediční fond.

Mnoho tváří nepálské svatby
Tradice

Mnoho tváří nepálské svatby

Připadá Vám domluvená svatba jako přežitek? Nepálskému venkovu zatím nikoli. Několikadenní oslavy probíhají velmi živě, ať už v hinduistickém či buddhistickém stylu. Projekt podpořený Expedičním fondem svatební obřady prozkoumal.