Máte rádi jídlo? A cestování? Proč to tedy nespojit a nejíst na cestách? Kolem celého světa se servírují různé speciality a vy je můžete poznávat i s pomocí CK Alvarez.
Sestavili jsme pro vás seznam několika destinací, kam se za jídlem vyplatí cestovat a kde si nejeden cestovatel opravdu pošmáknul.
1) Mexiko – základem je kukuřice
Mexická kuchyně je proslavené velkou variabilitou chutí i barev. Najdete v ní tradiční ingredience původních obyvatel i mnohé příspěvky evropských kolonizátorů. Jídlo je často spojeno s nějakou významnou událostí, kterou může být ale i „pouhé“ setkání rodiny. Základy pokrmů tvoří kukuřice a fazole, k dochucení se používá koriandr, citronová šťáva, česnek, ale především chilli papričky! K mexické klasice patří kukuřičné a pšeničné tortilly, tedy tacos, burritos (tortilly srolované do rolky s náplní) nebo quesadilla (tortilly proložené nejčastěji se sýrem). Známou jsou také omáčky a to hlavně avokádové guacamole, rajčatová salsa roja, zelená salsa verde nebo tradiční mole.
2) Laos – polévka jako snídaně, oběd i večeře
Jídlo v Laosu může překvapit. I když, kdo si nedává polévku k snídani, že ano. Polévka se jí vlastně po celý den. Tradiční jsou různé vývary, které se pak nalévají na nudle (nebo i rýži), většinou bývají masové a po ránu dodají dost síly. Podávají se s miskou plnou čerstvých bylinek (salát, koriandr, bazalka, máta, listy a stonky hrášku, fazolové klíčky). Na stole pak k dochucení nechybí sójová omáčka nebo rybí omáčka, sůl, pepř, chilli a krevetová pasta.
Základem dalších jídel je pak rýže na různé způsoby. Na velkých tržnicích tak jídelnu snadno poznáte podle spousty kotlů, ze kterých se zvedá pára, a v nichž se vaří zelenina, maso, vajíčka i další směsi, jež přijdou na rýži.
3) Čína – jemná chuť masa
Šanghajská kuchyně přichází z východní Číny v oblasti Šanghaje, Su-čou, Chang-čou i Nankingu, jídla mají jemnou, nasládlou chuť, oblíbené jsou knedlíky a taštičky z rýžového těsta.
Sečuánská jídla patří jihozápadní Číně (provincie S’-čchuan) a jsou bohatá na pokrmy z drůbeže a hovězího, hodně pikantní, kořeněná chilli a sečuánským pepřem, typická jsou jídla uzená teplým kouřem.
4) Peru – jede se na morčata
Peruánská kuchyně má své jméno, velice osobité jméno, ale znalci dobrého jídla ji přirovnávají významem k jídlům francouzským, čínským nebo indickým. Mezi nejvyhledávanější peruánská jídla patří anticuchos (masový špíz), pachamanca (maso marinované v kořeněné omáčce a pečené na horkých kamenech), ceviche (salát z mořských plodů) nebo humitas (což je kaše vařená v kukuřičných listech).
Nejširší nabídku průvodců a map Peru (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz
5) Indie – ráj vegetariánů
Velké množství indických etnik sebou přináší i obrovské množství různých druhů jídel. Proto je indická kuchyně velice pestrá a neopomíjí snad žádného jedlíka. K hlavním znakům patří hojnost koření, pokrmů určených pro vegetariány, základní suroviny jsou rýže, obilniny, luštěniny, mléčné výrobky a zelenina.
Na cestě po Indii se rozhodně musí ochutnat například kuře tikka masala, kuře tandoori, chléb parata, samozy, čapáty, purí, khír, maso vindaloo, čatní atd. Je opravdu dost toho, co na subkontinentu ocení vaše chuťové pohárky.
6) Japonsko – povařit, ale jen trochu
Japonci jsou na svoji kuchyni patřičné hrdí a mají opravdu na co. Lehká a zdravá, tak by se japonské vaření dalo nazvat. Pokrmy se připravují výhradně z čerstvých potravin s důrazem na minimální teplenou úpravu (tedy ne všechny). Základ tvoří rýže, zelenina, mořské plody a ryby. Jako dochucovací prostředky se využívají různé omáčky či pasty, jako například wasabi, omáčka sojová nebo umami. Mezi nejvyhledávanější jídla patří sukijaki, suši, tempura, jakitori, tonkacu, šabu-šabu, soba a udon.
7) Hongkong – bez čaje to nejde
Kantonská kuchyně se dá nalézt převážně v Kantonu a Hongkongu, v Evropě patří k těm nejoblíbenějším, pokrmy jsou obvykle smažené na woku, mají jemnou, sladkokyselou chuť. Používá se rýže, ryby, plody moře, různá exotická masa (psí, hadí aj.). Vyjma vlastních jídel je pro kantonské stravování důležitá čajová kultura. Bez ní si dobré jídlo prostě není možné představit.
A kde je Thájsko nebo Srí Lanka?
Vybrali jsme ve spolupráci s průvodci CK ALvarez destinace méně známé díky jídlu 🙂 Ale o typických Kari na Ssí Lance či v Tahjsku soporučuji tento článek i s recepty: https://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/sri-lanka/35692-mate-radi-kari-jsou-tu-ctyri-recepty-na-vyborna-a-chutove-zajimavy-kari-z-jihovychodni-asie/
Vybrali jsme ve spolupráci s průvodci CK ALvarez destinace méně známé díky jídlu 🙂 Ale o typických Kari na Srí Lance či v Thajsku doporučuji tento článek i s recepty: https://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/sri-lanka/35692-mate-radi-kari-jsou-tu-ctyri-recepty-na-vyborna-a-chutove-zajimavy-kari-z-jihovychodni-asie/
Tip měsíce: Etiopie
Mezi vlky a vrcholy: výprava do jedinečné přírody Bale Mountains
Cesta časem: Kmeny a tradice Údolí řeky Omo
Prořezané rty, skarifikace i deformování lebek. Význam tělesných modifikací u etiopských Mursiů
Knižní tipy
Unikátní kultura a náboženství namibijských Himbů a Hererů
Olinalá: poklad na konci světa
Nové články
Dokonalé holení nejen na cestách
Unikátní kultura a náboženství namibijských Himbů a Hererů
Olinalá: poklad na konci světa
Vybavení na cesty
Darn Tough BEAR TOWN MICRO CREW
Turistická ponožka s neotřelým designem a doživotní zárukou, na každou štreku.
NEJLEPŠÍ TREKOVÉ BOTY A POHORY
Výběr testerů Světa outdooru