5 nejzvláštnějších jídel vietnamské kuchyně

5 nejzvláštnějších jídel vietnamské kuchyně

Vietnam je proslulý svou výtečnou kuchyní a je doslova rájem pro gurmány. Kromě toho, že umí připravit rýži, nudle, maso i zeleninu na milion (výtečných) způsobů, vám naservírují také pro Evropana opravdu nečekané pokrmy.

Jaká nejdivnější jídla můžete ve Vietnamu ochutnat? Je jich opravdu mnoho, přečtěte si první díl našeho seriálu o zvláštních pochutinách, na které se při své cestě po Vietnamu můžete těšit. Začneme těmi známějšími, ale představíme vám i některé lokální speciality.

Kachní vejce se zárodkem – Trung vit long

Na kachní vejce narazíte u mnoha pouličních stánků a jsou jednou z prvních asociací, když se řekne Vietnam a podivná jídla. Možná vás překvapí, že tato „pochutina“ proslavená ve Vietnamu je původem z Filipín, kde si na zárodcích pochutnávali jako první (způsob přípravy se může trochu lišit a na Filipínách je hledejte pod názvem balut). Měkké kosti dodávají jídlu křupavou strukturu a když překonáte počáteční ostych a necháte si poradit, jak zárodek správně sníst, možná budete příjemně překvapeni.

Omáčka s krevetami – Mam tom

Mezi Vietnamci velmi oblíbená, mezi cizinci téměř neznámá. Na její výrobu se používají malé krevety a sůl, které po fermentaci získají tmavě fialovou barvu. Výraznou chuť omáčky si užijete především v centrálním nebo severním Vietnamu, pro který je typická, v jiných částech země je spíše výjimkou. Kromě výrazné chuti je třeba se připravit i na výrazné aroma – naštěstí se vám ji nikdo nechystá podávat přímo ze sklenice, malé (nebo větší) množství omáčky se přidává do jídla k dochucení ke zvýraznění chuti, případně se smíchá s rýžovým vínem či vodou a trochou citrónu k vytvoření řidší omáčky s méně výrazným aromatem.

Cikády a mravenčí vajíčka – Ve sau rang la chanh an xoi trung kien

Za podivnými pochoutkami se můžete vydat i na jih země. V okolí delty Mekongu, zejména v provincii Vinh Long, vám na talíř naservírují smažené cikády jako místní delikatesu – chytají se v období svlékání a podávají se smažené nebo vařené s rýží. Ty vietnamské ochutnejte v období od května do června, v jiných měsících se dováží převážně z Kambodže. Pokud budete ve Vietnamu o něco dříve, nemusí vás to mrzet, objednejte si mravenčí vajíčka – jejich sezóna přichází v březnu a trvá přibližně měsíc, připravují se se sušenou cibulkou, kořením a servírují se s rýží na banánovém listu.

Za vším hledej koriandr. I tak by se dala popsat vietnamská kuchyně. Možná si myslíte, že ji díky mnoha bistrům a restauracím, kterých v posledních letech v České republice vyrostlo jak hub po dešti, znáte velmi dobře, ale ve Vietnamu toho můžete ochutnat mnohem více. Nahlédněte pod pokličku vietnamských hrnců a pánví v článku Jak a kde si nejlépe užít všechny chutě Vietnamu, ráje pouličního jídla.

Pečená krysa – Chuot rang muoi

Krysa je jedním z jídel pocházejícím z vietnamských vesniček a rýžových polí – na severu ji na talíři potkáte od května do září, na jihu, v  deltě Mekongu zejména v říjnu. Ne všechny krysy se ale dají připravit, Vietnamci vybírají pouze krysy, které se na polích živí rýží a proto je lepší je ochutnat právě na venkově – krysy chycené ve městech se živí samozřejmě zbytky a odpadky, nikoliv na rýžových polích. Maso se připravuje dušené, grilované, smažené nebo ve formě s kari. Pokud překonáte prvotní blok, krysí maso vám možná zachutná – mnozí tvrdí, že je díky své jemnosti lepší, než vepřové nebo kuřecí.

Polévka z koňského masa – Thắng cố

Tuto polévku ochutnáte, pokud během své návštěvy Vietnamu plánujete i cesty do odlehlejších míst za etniky. Na etnickém trhu Bac Ha v severozápadní provincii Lao Cai vám ji připraví ti nejpovolanější z etnika Mong – protože jak říkají místní, recept se sice může zdát jednoduchý, ale k uvaření výtečné polévky je třeba především zkušenost.

Nejširší nabídku průvodců a map Vietnamu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí