Národní park Serengeti je nejnavštěvovanějším v Tanzanii

Národní park Serengeti je nejnavštěvovanějším v Tanzanii

Arusha, Kilimandžáro, Tangarire…Tanzanie má 16 národních parků a co jméno, to pojem. Výsadní postavení mezi všemi má ale ten největší, nejslavnější a nejnavštěvovanější v zemi – Serengeti. Ročně se jím prožene 1 – 1,5 milionu pakoňů.

Národní park Serengeti najdeme na samém severu Tanzanie v provinciích Mara a Simiyu, jen pár kilometrů východně od Viktoriina jezera. Nachází se v oblasti, kde si milovníci smogu a vůní výfukových plynů rozhodně nepřijdou na své. V sousedství totiž je kráter Ngorongoro s nevídanou koncentrací divokých zvířat, hned za hranicemi s Keňou pak na park navazuje rezervace Maasai Mara.

Hlavní atrakce Serengeti: Největší migrace zvířat na světě

Největší mezi národními parky Tanzanie láká k návštěvě především ohromnou migrací všemožných druhů zvířat. Ty cestují jednak za vodou, ale také za na živiny bohatší travou rostoucí v oblasti tanzanského kratonu, jedné z nejstarších částí africké litosférické desky.

Celkem tudy projde každý rok téměř 1.500.000 pakoňů, 400.000 gazel nebo 300.000 zeber. Takový prvomájově gigantický průvod není na souši k vidění nikde jinde na planetě. Jedno stádo se během pochodu může natáhnout i na 40 kilometrů, což je větší vzdálenost než z Berouna do centra Prahy. Nad tím vším se v Serengeti vznáší přes 500 druhů ptáků.

Kdy do Serengeti a za kolik

Kdo se vypraví přes půl světa, rád by také něco viděl, takže by měl vědět o ideálním období, kdy jet do Serengeti. Známe dvě, které se vzájemně překrývají. Určují je nejzajímavější události parku – migrace většiny zvířat (prosinec – červenec) a doba největší aktivity velkých šelem (červen – říjen). V těchto časech se turisté mohou stát svědky třeba pouti mnohatícihlavých stád kopytnatců, boje orla útočícího na menší gazely nebo lva při lovu.

To vše stojí 60$ pro starší 16 let, mladší a studenti zaplatí 20$. Děti do 5 let mají vstup zdarma. Tanzanské parky jsou obecně trochu dražší, nicméně si to díky ve světě proslavené přírodě mohou dovolit. Serengeti navzdory velké rozloze a široké nabídce služeb patří k těm v rámci země spíše levnějším.

Nejširší nabídku průvodců a map Tanzánie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Jak se dá pohybovat po parku?

Existuje několik možností, jak si vychutnat krásy přírody největšího turistického hitu Tanzanie. Správa parku nabízí několik způsobů zdolání naplánované trasy, připojujeme k nim i ty nejoblíbenější atrakce v přímém sousedství rezervace:

  • game drives – safari džípem s řidičem, který při ovládání stroje zvládá podat fundovaný výklad
  • balloon safari – let horkovzdušným balónem nad krajinou Serengeti
  • walking safari – pěšky se zkušeným průvodcem
  • bush lunch – možnost vychutnat si v přírodě třeba opečené kuře s obilnou plackou a kukuřičným salátem
  • maasai rock paintings – ukázky tradičních umění domorodců

Přímo v parku se však pěšky pohybovat nemůžete, také noční vyjížďky autem se tu nekonají. Tyto dvě aktivity můžete provozovat pouze na přilehlých chráněných územích.

Ubytování v Serengeti: Spát na místě, nebo ušetřit

Malebně vypadající domečky s výhledem na pláně parku sice vypadají hezky, ale noc v nich neklesá pod třícifernou sumu v dolarech ani mimo sezónu, ve špičce zaplatíte i více než 600$. Lze tu najít i pobočky velkých hotelových řetězců, i v těch se ale pobyt pěkně prodraží. Vyplatí se buďto si najít levnější stanový kemp daleko za hranicemi parku, nebo si sem zajet z pobřeží jen na jeden, dva dny a udělat si ze safari pestrý výlet při dovolené na pláži.

To v této lokalitě není velký problém. Díky rozvinutému turistickému ruchu zde mají dobrou dopravní síť. Park obklopuje několik přistávacích ploch, kam létají stroje z velkých letišť. Ty mezinárodní jsou celkem 3, a to u Kilimandžára, na Zanzibaru a v hlavním městě Dar es Salaamu. Vyrůst by ještě díky americkému kapitálu mělo „Letiště Serengeti“, aby mohli návštěvníci do parku létat přímo.

Nejčastější variantu ale představuje poměrně levný let do keňského Nairobi s přestupem na letiště nejbližší parku – Arusha. Poté následuje buďto let malým letadlem, nebo asi osmihodinová jízda po silnici.

Co lze v parku vidět

Odpovědět na otázku položenou mezititulkem by zabralo opravdu dlouhý čas, vybereme tedy jen pár oblíbených míst. Patří mezi ně třeba Olduvaiská rokle s pozůstatky pravěkých lidí a jejich nástrojů. Dále třeba Seronera v centrální části rezervace. Jde o území hojně navštěvované jak migrujícími zvířaty, tak turisty, kteří je loví svými fotoaparáty.

Netradiční je také pohled na jezírka plná hrochů namačkaných na sebe jako plavci na letním koupališti. To se dá spatřit třeba na řece Grumeti, kde se mezi tluztokožci prohání krokodýli. Kopec Naabi zase romantikům poskytuje výhled do širé krajiny. Velký zážitek přinese také unikátní cesta částí vašeho těla lvím žaludkem, při níž… ale ne, nic takového se nestane, pokud se budete držet pokynů průvodce.

Jestliže tedy chcete vidět jedno z nejdivočejších míst na planetě, vzhůru do Serengeti!

Zkušenosti čtenářů

diskutátor

diskusní příspěvek

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí